Hoofdstuk voor nieuw EAS boek in de maak

Samen met Europese collega-muziekdocenten, allen met een een focus op het toepassen van technologie in het muziekonderwijs, schrijf ik mee aan een hoofdstuk voor de nieuwe uitgave in de boekenreeks van de EAS (European association of music in schools).

De inhoud van het hoofdstuk is een resultaat van het DigiTiME symposium dat we organiseerden tijdens de EAS conferentie in Lyon (mei 2023).

DigiTime is een zogenaamde special focus group van de EAS. Zo’n werkgroep brengt een specifiek onderwerp in het muziekonderwijs onder de aandacht. DigiTime is gericht op digitale technologie in het muziekonderwijs in scholen.

Tijdens het DigiTime symposium stonden TPACK en TAM, twee theoretische modellen, centraal. Deze modellen maken inzichtelijk wat er nodig is om technologie succesvol te implementeren in het onderwijs.

Samen met mijn Zwitserse collega Wilfried Aigner heb ik deze modellen en hoe ze elkaar beïnvloeden toegelicht en hebben we met de andere werkgroepleden kort voorbeelden gegeven van hoe deze modellen op onze hogescholen en universiteiten worden ingezet of een plek hebben.

Als voorbeeld noemde ik de leerlijn technologie-verrijkt muziekonderwijs van de bachelor Docent Muziek van ArtEZ Conservatorium Enschede en hoe studenten daarin via het ontwikkelen van TPACK (kennis en vaardigheden met betrekking tot technologie, onderwijs, muziek en combinaties daarvan) succeservaringen opdoen die hun acceptatie van technologie vergroot.

Daarna hebben we in groepen met de deelnemers aan het symposium gesproken over enkele centrale vragen met betrekking tot TPACK en TAM. Bijvoorbeeld over hoe deze modellen in hun onderwijsinstelling herkenbaar zijn en al een plek krijgen bij professionalisering en in het kader van een leven lang leren.

In het hoofdstuk vatten we de opbrengsten van het symposium samen. Mijn bijdrage bestaat onder andere uit een toelichting op TPACK en TAM. In het hoofdstuk worden vervolgens voorbeelden gegeven van TPACK en TAM in relatie tot creativiteit, componeren, improvisatie en deskundigheidsbevordering in verschillende opleidingsinstituten.

Naast ons hoofdstuk zal het EAS boek ook hoofdstukken bevatten van andere onderwerpen die centraal stonden tijdens de conferentie in Lyon. Welke onderwerpen dat zijn is vooralsnog niet bekend.

Het EAS boek zal worden gepresenteerd tijdens de EAS conferentie die zal plaatsvinden van 12 tot en met 15 juni 2024 in Dublin (Ierland). Het boek is vanaf dan ook verkrijgbaar via uitgeverij Helbling.


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *