Logo van stichting Méér Muziek in de Klas

Samenwerken aan structureel muziekonderwijs met kwaliteit voor alle basisschoolleerlingen

Al sinds 2017 ben ik met muzketier producties met veel plezier voor stichting Méér Muziek in de Klas betrokken bij verschillende projecten. De stichting werkt aan structureel en kwalitatief goed muziekonderwijs voor alle basisschoolleerlingen in Nederland en de overzeese delen van het koninkrijk.

Dat doet de stichting door het maatschappelijke belang van muziekonderwijs voor de brede ontwikkeling van kinderen te laten zien, bijvoorbeeld tijdens de Kerstmuziek Gala’s die jaarlijks op televisie worden uitgezonden en waarbij muzikaal talentvolle kinderen samen optreden met bekende artiesten, in aanwezigheid van koningin Maxima. Bekijk het Kerstmuziekgala 2022 op NPOstart

KerstMuziekGala 2022. Foto: Set Vexy

Ook brengt de stichting allerlei stakeholders bij elkaar die muziekakkoorden sluiten en muziektafels organiseren om samen structureel en kwalitatief goed muziekonderwijs in de verschillende regio’s te bewerkstelligen en borgen. Daaronder vallen ook het MuziekOpleidersAkkoord (twaalfjarige samenwerking tussen alle pabo’s en conservatoria) en het recent gesloten muziekakkoord speciaal onderwijs.

Projecten waar ik met muzketier producties bij betrokken was en ben zijn vaak gericht op het geven van advies waar het werk van de stichting inhoudelijk raakt aan muziekeducatie en het onderwijs. Ook ontwikkel ik regelmatig content en concepten om lesgevers in muziek op de basisschool te informeren en ondersteunen en om ze te prikkelen (weer) met muziekonderwijs in hun klas aan de slag te gaan.

Enkele voorbeelden:

Méér Muziek in de Klas Workshops

Méér Muziek in de Klas – Workshops

Met Muzketier Producties heb ik het concept van de Méér Muziek in de Klas-Workshops (voorheen Music University Days) mede vormgegeven. Op basis van de kaders die we gaven hebben de pabo’s (opleidingen tot leerkracht basisonderwijs) workshops gegeven aan honderden (vak)leerkrachten.

Digitaal Componeren

Digitaal Componeren tijdens het werkbezoek van koningin Maxima bij Hogeschool Leiden

Bij het project Digitaal Componeren was ik onder andere betrokken als adviseur en klankbord voor de workshops die de Muziek-werkplaats ontwikkelde en uitvoerde. In dit project trok Méér Muziek in de Klas samen op met Samsung en het Metropole Orkest. Wibi Soerjadi was ambassadeur voor dit project.

Ontwikkelen van content ter ondersteuning van leerkrachten

Ook heb ik de afgelopen jaren voor de stichting allerlei tips, tricks en korte muziekactiviteiten ontwikkeld ter ondersteuning of inspiratie van leerkrachten die (weer) aan de slag willen met het geven van muziek aan hun leerlingen. Een voorbeeld daarvan is de muzikale dobbelsteen met korte muzikale groepsactiviteiten gebaseerd op bekende spelletjes, bijvoorbeeld “memory” en “ik ga op reis en neem mee”. De dobbelsteen kun je hier downloaden

Project Soundler door Deloitte Impact Foundation

Project Soundler van Deloitte Impact Foundation

In 2019 gaf ik met Muzketier Producties voor Méér Muziek in de Klas advies in het Soundler Project. Dit project was een initiatief van de Golden Hearing en de Deloitte Impact Foundation. Met die laatste levert Deloitte (internationale organisatie op het gebied van financiële en zakelijke dienstverlening) vanuit hun kernactiviteiten een bijdrage aan de maatschappij.

Met het Soundler project is onderzocht hoe leerkrachten op speelse wijze kunnen worden verleid om meer muziekonderwijs te geven in hun lesprogramma. Het resultaat was een spelconcept met korte muzikale werkvormen voor in de klas.

Keuzehulp Muziekmethodes

Meer recentelijk ben ik betrokken bij de ontwikkeling van een methode keuzehulp. Dit instrument is bedoeld als stap in het keuzeproces voor het aanschaffen van een portal van muziek-educatief materiaal, de zogenaamde digitale muziekmethodes.

Methode keuzehulp Méér Muziek in de Klas

De keuzehulp geeft een overzicht en kenmerken van de portals. Het is ontstaan uit vragen die leerkrachten regelmatig aan de stichting stellen met betrekking tot welke muziekmethode ze het best zouden kunnen kiezen. Het antwoord op die vraag is echter zo afhankelijk van onder andere de visie die een school op onderwijs en muziekonderwijs heeft, dat de stichting daarin niet wil adviseren. Vandaar dat de keuzehulp informeert. Op basis daarvan kan doorgeklikt worden naar de verschillende methodes, bijvoorbeeld voor het aanvragen van een proeflicentie. Meer informatie via deze link.

En verder

Méér Muziek in de Klas Muziekspeeltuin

Naast mijn betrokkenheid bij de keuzehulp werk ik vanuit Muzketier Producties momenteel ook samen met Yalp aan het ontwikkelen van muziekspellen en didactische content voor de Muziekspeeltuin van Méér Muziek in de Klas. Daarnaast verken ik voor de stichting onder meer welke kansen er liggen bij opleidingen in het MBO om kinderen nog meer met muziek in aanraking te brengen.


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *