Afbeelding waarop kinderhanden te zien zijn die Boom Whackers (gekleurde plastic buizen)vasthouden om muziek mee te maken.

Samenwerking bij Europese dag van Muziek in School

Op 15 maart wordt de Europese dag van Muziek in School (EuDaMuS) gevierd om aandacht te vragen voor het belang van muziekonderwijs. Dit initiatief komt van de Europese vakverenigingen voor muziekdocenten en de nationale coördinatoren voor het Europese netwerk van muziekdocenten EAS. Ook in Nederland wordt deze dag gevierd, te volgen via #eudayofmusic.

Samenwerking in Nederland

Om de Europese dag van Muziek in School ook in Nederland bekendheid te geven, werken verschillende organisaties samen. Als vakvereniging is VLS voor muziekdocenten als initiatiefnemer vanaf het eerste uur betrokken en vond het al sinds de afgelopen editie steun en medewerking van Gehrels Muziekeducatie. Ook stichting Méér Muziek in de Klas gaf al bij de eerste editie van EuDaMuS via hun sociale media-kanalen aandacht aan de activiteiten.

De samenwerking is sinds die eerste editie (vorig jaar) geïntensiveerd. Samen hebben de drie organisaties activiteiten voorbereid die gericht zijn op het, via sociale media, zichtbaar maken van muziek op scholen in Nederland. Het Netwerk van Muziekdocenten op Pabo’s (NMP) heeft daarbij als klankbord gefungeerd. Bovendien heeft Gehrels Muziekeducatie in hun vakblad De Pyramide in het februari-nummer uitgebreid aandacht gegeven aan die activiteiten en EuDaMuS. Tevens delen de organisaties op hun websites de informatie over EuDaMuS, zie daarvoor de speciale landingspagina’s van VLS voor muziekdocenten, Gehrels Muziekeducatie en stichting Méér Muziek in de Klas.

Als nationaal coördinator namens de EAS voor Nederland ben ik zeer content met deze samenwerking en alle inspanningen die daarvoor zijn gedaan. In het bijzonder wil ik daarbij iedereen bedanken die op een of andere wijze betrokken was bij de voorbereidingen en de acties die daaruit voortkwamen. Die hulp wordt zeer gewaardeerd, ook vanuit Europese perspectief. Bedankt!

Belgisch-Nederlandse samenwerking (met een vleugje Zweden)

Om het Europese karakter van EuDaMuS verder te benadrukken organiseren de vakvereniging VLS voor muziekdocenten samen met Luca School of Arts en de nationaal coördinatoren voor de EAS van beide landen een online ontmoetingsbijeenkomst voor muziekdocenten uit België en Nederland over muziekonderwijs gericht op creativiteitsontwikkeling op scholen in België, Nederland en Zweden.

Tijdens de bijeekomst zijn er lezingen van Melissa Bremmer (Wicked Arts Assignments), Bert van Appermont (Tijd voor Maken) en Lina van Dooren, gaan de deelnemers aan de bijeenkomst met elkaar verder praten over de inhoud van die lezingen en sluiten we de ontmoetingsbijeenkomst, en daarmee de viering van EuDaMuS 2023 in Nederland, af met een online borrel (wel je eigen drankje en hapje regelen).

Iedereen die bij deze ontmoetingsbijeenkomst betrokken is bedank ik bij deze van harte!

Ook samenwerken voor de volgende editie van EuDaMuS?

Wil jij en/of jouw organisatie ook helpen om de viering van de Europese dag van Muziek in School tot een succes te maken? Of heb je mooie ideeën? Of zou je met jouw activiteiten ook aandacht willen besteden aan de Europese dag van Muziek in School?

Laat het me weten! Gebruik daarvoor het contactformulier op deze website. De voorbereidingen zullen we dit voorjaar starten.


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *