Brauch een Technologie fir Musek ze léieren?

Interview bij Radio 100,7 / Opus 100,7

Woensdag 18 oktober 2023 was ik te gast bij het nationale radiostation Radio 100,7 / Opus 100,7 (Luxemburg) om samen met Luc Nijs, Associate Professor aan de Universiteit van Luxemburg, te komen spreken over het benutten van technologie in het muziekonderwijs. De aanleiding voor het interview was de presentatie die ik op uitnodiging van en bij de universiteit van Luxemburg die avond mocht geven.

Zowel Luc Nijs als ikzelf onderzoeken technologie in het muziekonderwijs. Luc richt zich daarbij op instrumentaal muziekonderwijs en ik op het opleiden van muziekdocenten voor het muziekonderwijs in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs.

In het interview vertellen we over onze kijk op het toepassen van technologie in het muziekonderwijs en hoe we daar onderzoek naar doen. Technologie is iets waar je als muziekdocent niet meer omheen kunt en als je er goed over nadenkt ook nooit omheen hebt gekund. Ook akoestische instrumenten zijn immers technologie en de tegenwoordige digitale, interactieve, en muziektechnologieën zijn daar in feite een doorontwikkeling van.

Het interview is op 19 oktober 2023 uitgezonden en nog het hele jaar terug te luisteren op de website van dit radiostation.

Het interview lijkt wat abrupt te beginnen (in het interview is geknipt), maar is voorafgegaan door inleidende vragen die op de website van 100,7 staan en hieronder vertaald (vertaling door translate.google.com):

“Onderzoek vindt niet alleen verborgen in bibliotheken plaats. Maar steeds vaker wordt het onderzoeksproces praktisch uitgevoerd om nieuwe methoden te testen. Dit is ook het werkveld van de twee onderzoekers Benno Spieker en Luc Nijs. In een gesprek met Christophe Mirkes onthulden de twee welke rol technologie in hun ogen zou moeten spelen. Maar eerst leggen ze uit wat ze specifiek onderzoeken, te beginnen met de projecten van Benno Spieker.”

(Radio 100,7 / Opus 100,7)

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *